Barış Manço Şarkıları (dinle ve izle)

Uzun saçları, asla çıkartmadığı şövalye yüzükleri, yurt içinde ve yurt dışında kazandığı müzikal başarıları ile ülkemizin unutulmayan simaları arasına girmiş olan  Barış Manço'nun parçalarından oluşan bir seçki hazırladık.

 

  1. Barış Manço - Gülpembe
  2. Barış Manço - Hal Hal
  3. Barış Manço - Halil İbrahim Sofrasi
  4. Barış Manço - Kol Düğmeleri
  5. Barış Manço - Sarı Çizmeli Mehmet Ağa
  6. Barış Manço - Dönence
  7. Barış Manço - Gecti Dost Kervani
  8. Barış Manço - Gamzedeyim Deva Bulmam
  9. Barış Manço - Alla Beni Pulla Beni
  10. Barış Manço - Ben Bilirim
  11. Barış Manço - Benden Öte Benden Ziyade
  12. Barış Manço - Can Bedenden Çıkmayınca
  13. Barış Manço - Unutamadım
  14. Barış Manço - Gesi Bağları (remix)
  15. Barış Manço - Nane Limon Kabugu
  16. Barış Manço - Cacık
  17. Barış Manco - Lambaya Puf De
  18. Barış Manço - Süleyman 
  19. Barıs Manço - Kara Sevda
  20. Barış Manço - Domates Biber Patlıcan 
  21. Barış Manço - Nazar Eyle
  22. Barış Manço - Anlıyorsun Değil Mi
  23. Barış Manço - Ali Yazar Veli Bozar
  24. Barış Manço - Müsaadenizle Çocuklar 
  25. Barış Manço - Allahım Güç Ver Bana
  26. Barış Manço - Unutamadim
  27. Barış Manço - Ayı
  28. Barış Manço - Bu Gün Bayram 
  29. Barış Manço - Kızılcıklar Oldu Mu 
  30. Barış Manço - Dağlar Dağlar
  31. Barış Manço - Arkadaşım Eşek
  32. Barış Manço - Ölüm Allahın Emri
  33. Barış Manço - İşte Hendek İşte Deve
  34. Barış Manço - Kazma
  35. Barış Manço - Düriye
  36. Barış Manço - 40 Yıl 
  37. Barış Manço - Ayrılık
  38. Barış Manço - Dere Boyu Kavaklar 
  39. Barış Manço - Söyle Zalim Sultan
  40. Barış Manço - Bir Bahar Akşamı
  41. Barış Manço - Yaz Dostum
  42. Barış Manço - Beyhude Geçti Yıllar 
  43. Barış Manço - Bal Böceğim
  44. Barış Manço - Bahçede Hanımeli
  45. Barış Manço - Kayaların Oğlu
  46. Barış Manço & Mogollar - Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle
  47. Barış Manço - Uzun İnce Bir Yoldayım
  48. Barış Manço - Güle Güle Oğlum
  49. Barış Manço - Aynalı Kemer
  50. Barış Manço - İşte Hendek İşte Deve 
  51. Barış Manço - Olmaya Devlet Cihanda
  52. Barış Manço - Nick The Chopper

Barış Manço Kimdir

Barış Manço 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbulda doğdu. Türk besteci, şarkı sözü yazarı ve TV programı yapımcısıdır. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Müziğe başlangıcı Galatasaray Lisesi'nde oldu. Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi'nde tamamladı. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı ve Barış Manço, kimi şarkılarını günlük hayatından aldı. “Domates, Biber, Patlıcan”, buna bir örnektir. Hazırladığı televizyon programıyla dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır.

Müzikle daha küçük yaşlarında tanışmıştı. Annesinin bir ses sanatçısı olması, O'nun müziğe pek yabancılık çekmemesini sağladı. İlk olarak 14 yaşında sınıf arkadaşlarıyla birlikte Galatasaray Lisesinde Kafadarlar adlı grubu kurdu. Bugünün ünlü ekonomistlerinden "Asaf Savaş Akad" bu grubun saksofoncusuydu. İkinci grubu olan Haramiler'de yine Galatasaray Lisesindeki arkadaşlarıyla birlikte çalıştı. Haramiler'le birlikte dönemin popüler müziklerini yorumladı.

1958 yılında ilk defa sahneye çıkıyordu. 1958 in Mart ayında yeğeni Aysel'in evlendiği akşam, Moda Düğün Salonunda Elvis Presley' den iki şarkı söyleyen (bunlardan biri 'Jailhouse Rock'dı) Manço, o gün abisi Savaş Manço'ya belkide hayatındaki yapacağı en önemli şeyi söylüyordu: "Ben çocuklara şarkı söyleyeceğim".

1959 yılının Nisan başında Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk resmi konserini veren manço, 4 Mayıs 1959 da babası İsmail Hakkı Bey'in ani ölümüyle ruhen yıkılıyordu.

1960'lı yıllarda Türkiye'de Hafif Batı Müziğinde Erol Büyükburç, Metin Ersoy fırtınası esiyordu. Barış'da aklına koymuştu bu müzik dünyasının içinde yer alacaktı. Henüz 14 yaşında iken Galatasaray Lise'sindeki arkadaşlarıyla kurduğu grubu Kafadarlar'la "Barış Manço ve Kafadarları" ismiyle sahne alıyordu. Bu dönemlerde daha çok o sıralarda tutulan parçaları seslendiren Barış ve Arkadaşları, Okul bitince dağılıyorlardı.

1962 yılına gelindiğinde Galatasaray Lisesinde 11. sınıfı geçemeyen Barış, bir an evvel Paris'e gidip, Güzel Sanatlar Akademisinde okuma istediğinden Özel Şişli Kolejine gider ve 1963 yılında bu okuldan lise diplomasını alır. Yine 1962 yılında Barış Manço ilk 45'liği Twistin Usa / The Jet'i Harmoniler 'le kaydediyor ve Grafson plak'tan satışa sunuyordu. "Neden Türkçe değil" mantığıylada o yıllarda Çıt Çıt Çedene, Urfa nın Etrafı Dumanlı Dağlar ve Kızılcıklar Oldu mu? (Barış'ın annesi Rikkat Uyanık Hanım'ın derlediği bir türkü) isimli türkülerini kaydediyordu.

1963 yılında Salyangoz yüklü bir kamyonun tercüman-şöför yardımcısı olarak İstanbul'dan Lion'a oradan da otostopla Paris'e giden Manço, burada Güzel Sanatlar Akademisinde okumak istiyordu. Daha sonraları maddi sıkıntılar ve Belçika da yaşamakta olan abisi Savaş'ın yanında kalmak için Liege şehrine gider.

Burada bazen Türk işçilerine tercümanlık yaparak, bazen garsonluk yaparak veya Türkiye den getirttikleri filmleri orada yaşamakta olan Türk işçilerine göstererek geçimlerini sağlarlar. Tüm aksiliklere rağmen müzikten uzaklaşmaz. Arada bir Paris'e giderek plak şirketleriyle görüşen Barış, ünlü fransız komedyen Henri Salvador'un şirketinden 1964 yılının sonbaharında 4 parçadan (Baby Sitter, Jenny Jenny, Quelle Peste ve Un Amour Que Toi) oluşan bir EP çıkarır.

1964 yılında Fransa'da 4 parçadan oluşan EP'yi çıkardığında, o zamanlar radyoda program yapan Engin Arman Paris'den gelen Plağın üstünde koskoca "Barısh Mancho" yazısına rağmen, plağı, "Fransa'da müzik yapan genç şarkıcı Bari Manso" olarak sunar.
Programı dinlemekde olan Barış Manço nun annesi 'Rikkat Hanım' ayağında terliklerle evinden fırlar ve İstanbul radyosuna giderek, 'yaa, benim oğlumdan bahsediyorsunuz, onun adı Barış Manço'dur' der.

Büyük birikiminden her yaş kuşağının yararlanmasını istediğinden, biraz da seyyah olup, dünyayı gezmek istediğinden dolayı, 1988 yılında TRT 1 televizyonuna bir teklifte bulundu.

"Çocuk ve aileye yönelik eğitici ve eğlendirici bir dünya belgeseli"dir düşündüğü. Yayına girdigi ilk gün milyonlarca izleyiciyi ekran başına toplayan "Barış Manço ile 7'den 77'ye", böylelikle onun bir başka yavrusu oldu, ölümünden birkaç zaman öncesine kadar. Program çekimleri için oluşturulan TV ekibi, Ekvator'dan Kutuplar'a kadar yerküre üzerinde 150 değişik ülkeye giderek 500 bin km.'den fazla yol katetti. Bir başka deyişle, Barış Manço dünyanın çevresini 12 kez dolaşmış oldu. Devlet başkanları, dünyaca ünlü şair, düşünür ve yazarlar, astronotlar, sporcular, süperstarlar da konuk oldular Barış'a. Bu program Türk Televizyonculuğunda ulaşılamamış pek çok rekoru da elde ederek ayrı bir başarıya ulaştı.

1982 yılında onu ilk defa yoklayan kalbi, 1999 yılında aramızdan ayrılmasına sebep oldu. 31 ocak 1999 akşamı saat 23.30 da hastaneye getirildiğinde 1 saat öncesinde yaşama gözlerini yummuştur.

Türkiye'nin müzik tarihinin kilometre taşlarından biri olan Barış Manço, el attığı her işte başarılı olmayı bildi. Televizyonuculukta bunlardan birisiydi. 1988 yılının Ekim ayında TRT'de başlayan "7'den 77'ye" programı O'nun başyapıtlarındandı. Barış ve Ekibi bu program için 10 yıl içinde Ekvatordan kutuplara , 5 kıtada 100'den fazla yöreye, ülkeye giderek kırılması güç bir rekora daha imza atmış oldu. Bir nesil O'nun çocuklar için yaptığı "Adam Olacak Çocuk" programını seyrederek büyüdü.

Yüksek öğrenimini Belçika'da "Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi"nde tamamlayan, evli, iki çocuk babası ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, 40. yılına ulaşan sanat yaşamında kendisine layık görülen 300'ün üzerindeki ödülün dışında, aşağıdaki ünvanlara'da sahiptir:

Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı Ankara (1991)
Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora Ankara (1991)
Soka Üniversitesi: Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo, Japonya (1991)
Belçika Krallığı: Leopold II Şövalyesi nişanı Brüksel, Belçika (1992)
Fransa Devleti: Edebiyat ve Sanat Şövalyesi nişanı Paris, Fransa (1992)
Pamukkale Üniversitesi: Onursal Doktora Denizli (1995)
Min-On Sanat Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995)
Liege Prensliği: Onursal Hemşehrilik Beratı Liege, Belçika (1997)

Barış Manço'nun albümleri

Dünden Bugüne  
Barış Manço 2023
Ben Bilirim (Sakla Samanı Gelir Zamanı)
Barış Mancho  
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa (Yeni Bir Gün)  
20. Sanat Yılı Disco Manço  
Sözüm Meclisten Dışarı  
Estağfurullah Ne Haddimize (
24 Ayar Manço  
Değmesin Yağlı Boya  
Sahibinden İhtiyaç  
Darısı Başınıza
Mega Manço  
Müsadenizle Çocuklar  
Live In Japan  
Mançoloji  
Barış Manço 2000

Kaynaklar:
Wikipedia
biyografi.info

İlgili Konular

Share Share Editor: asmer | Posted: 2012/01/01 | Views: 139808

Comments

7 + 18 =
Mehmet Cabbar DÖNERTAŞ 08/12/2013 13:19:58
Hani adam gibi adam derler ya işte öyle  biriydi, hepimizin Barış abisiydi. Ben onun şarkılarını dinleyerek büyüdüm. BARIŞ ABİYİ HİÇ UNUTMAYACAĞIZ.
furkan 07/06/2013 19:07:05
defalarca dinlesem bile sıkılmadığım biri Allah Rahmet Eylesin
ALİ 06/13/2013 19:39:35
Gelmiş geçmiş en büyük sanatçıların başın da geliyor.Benim için çok değerli bir ses canlı canlı dinlemek ve izlemek pek nasip olmadı çocukluğumun sanatçısı ALLAH RAHMET EYLESİN...Büyük ustayı saygıyla anıyorum :( :( :(
erkan gugercin 04/21/2013 11:58:04
cok buyuksun baris manco abi senin sanini yurutecek ogullarinda buyudu diyorumki senin bayragini devir alma zaman
i gelmedimi acaba saygilarimla erkan gugercin
duygu 02/20/2013 19:50:13
BARIŞ MANÇOYU BÜTÜN KALBİMLE GERÇEKTEN ÇOK SEVİYORUM MENTAL YAPARKEN ONU ŞARKISINI SÖLİCEM BARIŞ MANÇOÇOK KUTSAL BİRİ :)
ebrahim 02/09/2013 10:41:44
سلام لطفا میتونید چند البوم اقای باریش مانجو برام بفرستید محبت میکنید منتظرم
ebrahim 02/09/2013 10:32:40
سلام با عرض خسته نباشید
ali 02/01/2013 13:12:08
Mekanı  cennet olsun (amin)
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor