Tecvid Dersleri (Sesli Kur'an Okuma)

Sesli olarak usülne uygun olarak güzel Kur'an okuma (tecvid) derslerini aşağıdaki listeden izleyebilirsiniz.
Her bir ders ortalama 1-2 saat sümektedir.

Tecvid Dersleri

Fatih Çollak ile Kur'an Dersleri

Tecvid Hakkında Bilgi

Kıraat ilmi içinde yer alan Tecvid, Kur'an okuma usulü ve ilmidir. Harflerin çıkış yeri, sıfatı, uzun veya kısalığı, genişlik veya darlığı, birleştirme ve ayırma, kalın ve ince vurguları konuları bu ilmin konularıdır.

Kelime manası olarak Tecvid (cewede) kökünden gelip, bir şeyi güzel yapmak, süslemek, hoşça yapmak manasına gelir. Cewde Arapça’ da kalite demek olur ki, bir şey çok güzel olduğu zaman kullanılır. Kuranıkerim’i çok güzel ve kuralına göre okuyan insana, Kuran'ı okumasıyla güzelleştiren manasında “mucevvid” denir.

Terim manası ise harfin hakkının verilerek çıkış yerine göre, gerek zati (her zaman onda bulunan, yani harften ayrılmayan, Belirtilmediğinde genellikle namazın bozulduğu) gerekse arızi (değişikliğe uğrayan başka bir değişle; harften kalktığında harfin zatını değiştirmeyen, namazın bozulmasına neden olmayan) sıfatların hakkı verilerek Kuranıkerim'in okunmasıdır.

Aşir okumasında tertil denilen usul uygulanır. Tertil, Kuran'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
Fakat hızlı okuma veya yavaş okuma, tecvid kurallarını kusursuz yerine getirmekle yapılır. Hızlı okunduğunda tecvid kurallarında eksiklik olmamalıdır.

Türkiye'de okutulan en meşhur tecvid kitabı Karabaş Tecvidi'dir.
 
Share Share Editor: editor | Posted: 2012/10/28 | Views: 60039

Comments

9 + 5 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor