Evde Bakım Parası nedir? Şartları nelerdir?

Evde Bakım Parası Nedir?
Engelli insanlarımızın hayatlarının idamesini evde yürütecek kişilere Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından aylık net asgari ücret miktarında verilen tutara evde bakım parası denilmektedir. Evde bakım parası engelli insanın kendisine değil, bakımını üstlenen akrabası, vasisi ya da komşusu gibi üçüncü kişilere ödenen bir meblağdır.

Evde Bakım Parası Almanın Şartları Nelerdir?

Engelli bir kişinin evde bakım parası karşılığı evde bakım hizmetini alabilmesi için üç şart gereklidir. Bunlardan birincisi; özürlünün ailesindeki kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin 2/3’ünden az olmalıdır. Günümüz itibariyle bu rakam 400 TL’ye tekabül etmektedir. Yani özürlünün ailesinin gelirleri toplanıp ailedeki kişi sayısına bölündüğünde çıkan rakamın 400 TL’den az olması gerekmektedir. Gelir tespitinde ailedeki gider unsurları dikkate alınmamaktadır. İkincisi; Engellinin heyet raporu veren hastanelerden alacağı kurul raporunun ağır engelli kısmında mutlaka “Evet” yazan bir ibare bulunmalıdır. Üçüncüsü ise, engelli kişinin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olması, yani tuvaletini, yemesini, içmesini giyinmesini başka birisi olmadan yapamaması, başkası olmadan dışarı çıkamaması ve dolaşamaması gerekmektedir. Engelli kişinin sosyal güvencesinin olup olmaması önemli değildir.

Evde Bakım Parasını Kimler Alabilir?

Yukarıdaki şartları taşıyan engelli bir kişinin bakım hizmetini üstlenen eş, çocuk, anne, baba, teyze, amca, komşu ya da buna benzer bakım hizmetini üstlenen diğer kişiler engelli kişinin bakımını yürüttükleri sürece aylık net asgari ücret tutarında (günümüz itibariyle 599,21 TL) evde bakım parası alabileceklerdir.

Evde Bakım Parası Almak İçin Nereye Hangi Belgelerle Başvurmak Gerekir?

Evde bakım parası alabilmek için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne, Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüklerine, Kaymakamlıklara ve Muhtarlıklara başvurulması gerekmektedir. Başvuru sırasında istenilen belgeler ise, sağlık kurulu raporu, vukuatlı nüfus kayıt örneği, ikametgâh belgesi (bakılacak ve bakan kişi için), bakılacak kişi için 2 resim, SGK’dan alınacak gelir beyanı bilgileri, eşler boşanmış ise boşanma belgesi, bakımı yapacak kişinin dilekçesi, tapudan alınacak eşler adına ev kayıt bilgileridir.

Evde Bakım Parası Ne Zaman Başlar Ne Zaman Kesilir?

Bakım hizmetleri değerlendirme heyeti engelli kişinin bakım hizmeti almaya muhtaç olup olmadığının tespiti amacıyla engelli kişinin ikametgahına içinde bulunulan ayın 1 ila 15’arasında gitmişse, evde bakım parası almanın başlangıç tarihi içinde bulunulan ayın başı olmaktadır. Bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin engelli kişinin ikametgahına gidişi, içinde bulunulan ayın 16’sı ve sonrası ise evde bakım parasının başlangıcı gelecek ayın başı olmaktadır.

Evde bakım parası, özürlünün ölmesi, gelir durumunun yükselmesi ve özürlünün evlenmesi halinde kesilmektedir. Ancak, evlenen özürlü sonradan yeniden başvurursa şartları değerlendirilerek evde bakım parası verilebilmektedir. Özürlünün ölmesi veya durumunda değişiklik olması halinde bakımı üstlenen kişi tarafından 15 gün içinde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bildirilmek zorunluluğu vardır.

Evde Bakım Parasıyla İlgili Diğer Önemli Bilgiler:

Özürlü kişinin 2022 sayılı kanun kapsamında aylık alması, emekli olması, dul veya yetim aylığı alması gibi durumlar, para karşılığı evde bakım hizmeti almasına engel olmaz. Yeter ki, özürlünün ailesindeki kişi başına düşen gelir miktarı günümüz itibariyle 348 TL’den az olsun. Bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından engelli kişinin evde bakım hizmet almayı hak etmediği işlemine karşı ikinci kere Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurulur ve başka bir heyet tarafından yeniden durumun değerlendirilmesi talep edilebilir. İkinci başvurudan da olumlu bir sonuç çıkmadığı takdirde, idarenin işlemine karşı idare mahkemelerine dava açılabilir. Bakıma muhtaç özürlünün akrabasının veya akrabası yok ise vasisinin aynı adreste ikamet etmesi şarttır. Ancak bakıma muhtaç özürlüye bakacak kişinin bulunamaması halinde, bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin de olumlu görüşünün alınması şartıyla bakım hizmeti her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek yakınlıktaki farklı adresteki akraba tarafından da verilebilir.
 

Share Share Editor: asmer | Posted: 2011/12/20 | Views: 17744

Comments

2 + 5 =
şafak 08/13/2013 10:59:54
Merhabalar, babaannemin yürüme engeli var, tek başına yaşıyor fakat dedemden kalma 800 tl aylık alıyor, kendisine ben bakıyorum. Başvurduğum takdirde evde bakım parası alabilir miyim? şartları nelerdir ?
fatma akdoğan 01/19/2013 19:28:04
ben anneme bakmak ıstiyorum,annem dizkapagından amaliyat olduğu ıçın tuvalete oturup,kalkarken zorlanıyor.ani başdönmesi olduğu için yere düşüyor.bunun için yanıma alıp bakmak istiytorum.  maddi durumum iyi değil ve sizden yardım talep ediy...
yusuf koca 12/29/2012 21:25:14
ben malülen emekliyim gözümümden sakatım %95 raporum var eşim bskıyo evde bakım parası alabilirmiyim
asmer 12/22/2012 15:47:24
Bulunduğunuz İlin Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne müracaat ederek öğrenebilirsiniz. bakıma muhtaç olan kişinin maaşının olması önemli değil; bakıcı olacak kişinin maddi durumunun belgelenmesi gerekli.
Name 12/15/2012 12:07:56
96 yaşında kayın babam var.bizden başka 4 tane daha çocuğu var hiç birisi bakmıyor.kendim 450 lira kirada otuyorum. eşim emekli.kayın babamın 500 lira aylığı var.bazen ara altına da yapıyor. yardımsız oturamıyor.bakım ücreti alabilir miyim
dilek 12/01/2012 13:00:14
hangi evraklar gerekli
Name 11/10/2012 16:31:01
bakım parası alanamı aiyit hastayamı yoksa evde ikamet edenleremi aitir
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor