Gezi - Tatil Rehberi

  1. Gazella Turizm - Barselona'da Gezilecek Yerler
  2. Gazella Turizm - Çin'de Gezilecek Yerler
  3. Gazella Turizm - Disneyland
  4. Gazella Turizm - Floransa'da Gezilecek Yerler
  5. Gazella Turizm - Las Vegas'ta Gezilecek Yerler
  6. Gazella Turizm - Güney Afrika'da Safari
  7. Gazella Turizm - Hong Kong'da Gezilecek Yerler
  8. Gazella Turizm - Los Angeles'ta Gezilecek Yerler
  9. Gazella Turizm - Madrid'de Gezilecek Yerler
  10. Gazella Turizm - Küba'da Gezilecek Yerler
  11. Gazella Turizm - New York'ta Gezilecek Yerler
  12. Gazella Turizm - Paris'te Gezilecek Yerler
  13. Gazella Turizm - Tur Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  14. Gazella Turizm - Budapeşte'de Gezilecek Yerler
  15. Gazella Turizm - Roma'da Gezilecek Yerler
  16. Gazella Turizm - Johannesburg'da Gezilecek Yerler
  17. Gazella Turizm - Viyana'da Gezilecek Yerler
  18. Gazella Turizm - Venedik'te Gezilecek Yerler
  19. Gazella Turizm - Cape Town'da Gezilecek Yerler
  20. Gazella Turizm - Kamboçya'da Gezilecek Yerler
  21. Gazella Turizm - Kiev'de Gezilecek Yerler
  22. Gazella Turizm - Moskova'da Gezilecek Yerler
  23. Gazella Turizm - Odessa'da Gezilecek Yerler
  24. Gazella Turizm - St.Petersburg'da Gezilecek Yerler
  25. Gazella Turizm - Prag'da Gezilecek Yerler
  26. Gazella Turizm - Portekiz'de Gezilecek Yerler
  27. Gazella Turizm - Bangkok'ta Gezilecek Yerler
  28. Gazella Turizm - Vietnam'da Gezilecek Yerler
  29. Gazella Turizm - Amsterdam'da Gezilecek Yerler
  30. Gazella Tur - Buenos Aires'te Gezilecek Yerler
  31. Gazella Tur - Endülüs'te Gezilecek Yerler
  32. Gazella Tur - Myanmar'da Gezilecek Yerler
  33. Gazella Tur - Napoli'de Gezilecek Yerler
  34. Gazella Tur - Provence Bölgesi Turu
  35. Gazella Tur - İtalya Göller Bölgesi Turu
  36. Gazella Tur - İtalya Amalfi Sahilleri
  37. Gazella Tur - Meksika'da Gezilecek Yerler
  38. Gazella Tur - Guatemala'da Gezilecek Yerler
  39. Gazella Tur - Beyrut'ta Gezilecek Yerler
  40. Gazella Tur - Kenya'da Gezilecek Yerler
  41. Gazella Tur - Dubrovnik'de Gezilecek Yerler
  42. Gazella Tur - Fas'da Gezilecek Yerler
  43. Gazella Tur - İtalya Portofino'da Gezilecek Yerler
  44. Gazella Tur - Japonya'da Gezilecek Yerler
  45. Gazella Tur - Helsinki'de Gezilecek Yerler
  46. Gazella Tur - Peru'da Gezilecek Yerler
  47. Gazella Tur - Bolivya'da Gezilecek Yerler
  48. Gazella Tur - Milano'da Gezilecek Yerler
  49. Gazella Tur - Riga ve Talin'de Gezilecek Yerler
  50. Gazella Turizm Balkanlar Turu
  51. Gazella Tur - Polonya'da Gezilecek Yerler
  52. Gazella Tur - Mısır'da Gezilecek Yerler
  53. Gazella Tur - Santiago'da Gezilecek Yerler
  54. Gazella Tur - Hindistan'da Gezilecek Yerler
  55. Gazella Tur - Tanzanya ve Zanzibar'da Gezilecek Yerler
  56. Gazella Tur - Sicilya'da Gezilecek Yerler
  57. Gazella Tur - Berlin'de Gezilecek Yerler
  58. Gazella Turizm ile Berlin'den Görüntüler
  59. Gazella Tur - Lapland'da Gezilecek Yerler
  60. Yok Olmadan Önce Görülmesi Gereken 10 Yer 

Bir Gezginin Öncelikle Görmesi Gereken Yerler

  • Dünyanın en derin ve en esrarengiz gölü Baykal Gölü’dür. Burada göl donunca, Sibiryalıların buz balıkçılığı yaptığına şahit olun!
  • Yakutistan’da Şamanizmin, o renkli ve değişik dünyasını yaşayın! Yakutlara özgü “ohu okay” dansına siz de katılın!
  • Moğolistan’ın o sonsuz steplerinde; 1227’de attan düşerek ölen, keçe çadırlarda yaşayan, tüm halkların efendisi Cengiz Han’ın cesedini hâlâ bıkmadan arayanların arasına girin!
  • Uruguay’ın başkenti Montevideo’da, Güney Amerika’nın en çirkin binası sayılan “Palacio Salvo” adlı saraya bakarak kahve ile bir limonlu pasta tadın!
  • Şili’nin başkenti Santiago’da, Atamızın adına yapılan anıtı ve Atatürk Koleji’ni ziyaret edin, edin ki göğsünüz kabarsın.
  • Bolivya’da göğe tutunan göl Titicaca’da Suriqui’lerin ördüğü bir tekne ile şöyle kısa bir tur atın!
  • Yanardağlar ülkesi Ekvator’da hayali ekvator çizgisinin üzerinde durup bir ayağınız güney, bir ayağınız kuzey yarım küre üzerinde gururla bir fotoğraf çektirin!
  • Körfezin modern ve liberal ülkesi Bahreyn’de, 25 kilometre uzunluğundaki Kral Fahd Asma Köprüsü’nde yorulana kadar koşun! (Elbette müsaade ederlerse!)
  • Kırgızistan’da Destan okuyucularından Manas Destanı’nı dinlerken at eti tadın, kımızı yudumlayın.
  • Türkmenistan’ın sonsuz Karakum Çölü’nde Türkmen müziği eşliğinde araba ile yolculuk ederken, “mas” denen yeşil tütünü çiğneyin.
  • Guetamala’da Attilan Gölü’nün lacivert ve derin sularında Mayaların ayak seslerini dinleyin.
  • Granada Berberi sanatının doruğa ulaştığı El Hamra Sarayı’nı, hafif yağmur altında, İspanya’nın gizemli ve kıvrak müziği eşliğinde adımlayın.
  • Cibuti - Adisababa arası nostaljik bir tren yolculuğu yapın, yolcuların arasına karışın.
  • Etiyopya’da, kesilen ve genişleyen dudaklarına geçirdikleri kül tablaları ile ilginç ve ürkütücü bir görüntü oluşturan Mürsi kadınlarını ziyaret edin. 

Seyahat Hastalıkları

Bazen bir ihmal, bir bilgisizlik hem kendimizin, hem de gezi arkadaşlarımızın bir seyahatini zor duruma düşürebilir. İşte size tipik seyahat hastalıkları hakkında özet bilgi…

            Derin Ven Trombozları: Özellikle uzun yolculuklar sırasında hareketsiz kalma sonucu bacak damarlarında oluşan pıhtının neden olduğu bacak ağrıları ve şişliktir. Pıhtı yerinden koparak akciğer damarlarını tıkarsa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Derin ven trombozları özellikle uzun uçak yolculukları gibi hareket kabiliyetinin kısıtlandığı yolculuklar sırasında daha çok görülür. Dar uçak koltuklarının bu hastalığa neden olduğu bilindiğinden hastalığın adı “Ekonomi Klas Sendromu” olarak anılmaktadır. Derin ven trombozuna bağlı rahatsızlıklar bir tablet aspirinle bile engellenebilir.

            Taşıt Tutmaları: Taşıt tutmaları gerçek bir hastalık değil, vücudunuzun verdiği normal bir reaksiyondur. Taşıt tutmasını azaltmak için; güneş gözlüğü takılabilir (kapalı ortamlarda bile). Çocuklara konsantre olabilecekleri oyuncaklar verilebilir. Yolculuk öncesinde ve esnasında hafif ve sulu gıdalar tercih edilmeli, alkol kesinlikle alınmamalıdır. Taşıtın en az sallanan yerine oturmak faydalı olacaktır. Bu, arabada ön koltuk, otobüste orta, gemide orta alt kısım, uçakta ise kanat kısmıdır. Yolcunun yüzü, gidilen doğrultuda olmalı mümkünse dışarıda sabit bir objeye bakılmalı ve ani baş hareketlerinden kaçınılmalıdır. Yolculuk sırasında bir ilaç alarak uyumak da bir çözümdür.

            Zaman Farkından Doğan Rahatsızlıklar: Özellikle kısa sürede üçten fazla saat diliminin aşıldığı yolculuklarda bu rahatsızlık ortaya çıkar. Zaman farkı şikâyetlerini azaltmak için; yolculuk sırasında ve sonrasında bolca su içilmesi, sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durulması ve hafif gıdalar alınması önerilir.

            Kolera: Asya, Afrika ve Güney Amerika’nın bazı ülkelerinde dar alanlarda salgınlar hâlinde görülür ve koleraya yakalanma riski beş milyonda bir olarak tespit edilmiştir. Bulaşma az pişmiş veya çiğ gıdalar ile kirli su sayesinde olur. Sıklıkla, bir su ürünü olan midyeler aracılığıyla bulaşır. Kolera aşısı, yan etkisinin fazla ve koruyucu etkisinin az olması nedeniyle önerilmez. Ancak çok riskli bir bölgede, çok uzun süre kalınacaksa aşı uygulanması yararlı olabilir.

            Hepatit A (Sarılık): Bu hastalık da kirli gıda veya sularla bulaşır. Az gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı fazladır. Hastalık 3-6 haftalık bir kuluçka dönemini takiben ateş, hâlsizlik, bulantı ve sarılıkla ortaya çıkar. Vakaların ancak binde altısı ölümle sonuçlanır. Bazılarımız bu hastalığa dirençlidir. Bir doz aşı iki hafta sonra %90 koruyuculuk sağlar, etkisi bir yıl kadar sürer.

            Hepatit B (Sarılık): Cinsel temas, ortak kullanılan iğne, tıraş bıçağı, diş fırçası, yakın temas en önemli bulaşma yollarıdır. Az gelişmiş ülkelerde en sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla gerçekleşir. Hepatit (B) aşıyla önlenebilen hastalıklardandır.

            Sıtma: Sıtma yılda iki milyona yakın can alıcı ölümcül bir mikrobik hastalıktır. Afrika, Asya, Orta Amerika gibi dünyanın belli bölgelerinde bulunur. Hastalık, “anofel” yani dişi sivrisineklerle bulaşır, kuluçka dönemi bir veya iki aydır. İki veya üç gün aralarla gelen üşüme, titreme, terleme ve sıtma nöbetlerine neden olur. Yüksek ateş görülür. Sıtmanın henüz bir aşısı yoktur. Riskli bölgelere seyahat edenler sıtmaya karşı ancak ilaçla korunabilmektedirler. Bu ilaçların ciddi yan etkileri vardır. Ayrıca her sıtma türünü engellemez. Türkiye’de rastlanan sıtma türü birinci tür ve ölüme neden olmaz. Ben de ciddî bir sıtma rahatsızlığı geçirdim. Geç teşhis edildiği için ölümden döndüm. Türkiye’de sıtmayı yalnız İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Sıtma Savaş birimi parmaktan kan alarak kısa sürede tespit edebilmektedir.

            Menenjit: Hastalık, genellikle 20 yaş altı insanlarda fakat her yaştan insana bulaşan salgınlar hâlinde ortaya çıkar. Hac mevsimi sırasında dünyanın dört bir tarafından gelen hacı adaylarının oluşturduğu kalabalık, menenjit salgınları için uygun bir ortam oluşturduğundan, hacı adaylarının menenjit aşısı yaptırmaları gereklidir. Hastalık anî başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bozukluğu ve komayla seyreder ve çoğu zaman “sağırlık” gibi ciddi izler bırakır. Ölüm riski de fazladır.

            Turist İshali: En sık karşılaşılan mikrobik seyahat hastalığıdır. Bu hastalığa gezginlerde sık rastlanır ve hastalık su ve gıdalarla bulaşır. Turist ishalinden korunmanın en emin yolu pişmemiş gıdalardan uzak durmak, meyveleri soyarak yemek ve mümkün olduğu kadar su kaybını önlemek için su içilmelidir. İki gün içinde önlenemezse muhakkak hastaneye gitmek gerekir. Dizenteriye benzer.

            Tifo: Hastalık su ve gıdalar aracılığıyla insandan insana bulaşır. Bu nedenle pişmemiş gıdalar ve kirli sulardan uzak durmak en önemli korunma yoludur. Tifo aşısı %70 koruyuculuk sağlar.

            Sarıhumma: Afrika ve Güney Amerika'da görülür. Aedes cinsi sivrisineğin sokmasıyla bulaşan mikrop birkaç günlük kuluçka döneminin ardından çıkan halsizlik, ateş, sarılık ile kendini gösterir. Hastalığın tedavisi yoktur ve vakaların %5’i ölümle sonuçlanır. Sarıhumma aşıyla önlenebilen hastalıklardandır. Uluslararası seyahatlerde sadece “sarıhumma aşısı” Afrika ülkelerine girişte zorunlu tutulmaktadır. Karaköy sahilindeki “Seyahat Sağlık Merkezi”ne giderek sarı humma aşısı olup sarı renkli uluslararası geçerliliği olan karneden almak gerekir. (tel: 0212 – 244 25 94)

            Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, özellikle az gelişmiş ülkelerde seyahat hastalıklarının giderek önemli ve tehlikeli bir kısmını oluşturmaya başlamıştır. Bu hastalıklar içinde en sık görülenler, AİDS, Hepatit (B) ve Hepatit (C), Sefiliz, Gonore, Kondilomlar, Lenfogranüloma ve Herpes olarak sayılabilir. AİDS özellikle Afrika’da çok yaygındır. Hemen hemen her dört kişiden biri bu mikrobu taşımaktadır. Cinsel temaslarda korunmak şarttır. Bu hastalığın bulaşmasında “kan” alışverişi de çok etkili olmaktadır.

            Seyahat Edilen Yerdeki Doğa Koşullarına Bağlı Hastalıklar: Sıcak çarpmaları, güneş yanıkları, yükseklik hastalığı, böcek ısırmaları, alerjiler gibi birçok hastalık, gidilen yerdeki doğa koşullarına bağlı olarak ortaya çıkar.

            Sıcak Çarpmaları: yeterince terleyememek sonucu ortaya çıkar. Yaşlılık ve çocukluk çağı, su kayıpları, alkol, kronik hastalıklar, bazı ilaçlar ve şişmanlık sıcak çarpması riskini artırır.

            Güneş Yanıkları: sık karşılaşılan ve genellikle fazla önemsenmeyen; fakat çocuklar ve yaşlılar için ciddî olabilecek rahatsızlıklardandır.

            Yükseklik Hastalığı: baş ağrısı, bulantı, kusma, uykusuzluk ve huzursuzlukla kendini gösterir. Hızlı şekilde üç bin metre yükseğe çıkan insanların %40’ında görülür. Rahatsızlığı önlemenin en güvenilir yolu ortama yavaş yavaş uyum sağlamaktır ve bu amaçla bir seferde en fazla bin beş yüz metre çıkılmalı ve bu yükseklikte en az bir gece geçirilmelidir. Bir gün önceden sekiz saatte bir aspirin almak, yani kanı sulandırmak yararlı olur.

Böcek Isırmaları: hem taşıdıkları mikrobik hastalıklar riski, hem zehirlenmeler, hem de alerjik reaksiyonlarla sık karşılaşılan seyahat hastalıklarındandır. Pirelerle bulaşan hastalıklar için uygun giysiler, sivrisineklerle bulaşan hastalıklar için uygun cibinlik, sinek kovucu kremler veya hastalıktan koruyucu ilaçlar “hayat kurtarıcı” olabilir. Keneler ise uygun cımbızlarla çıkarılmalıdır.

            Yılan Isırığında Ne Yapmalısınız?: Sakin olmaya çalışın; panik işleri kötüye götürür. Isırılma anını not ediniz ki belirtileri gözlemlensin. Isırığa bakın; eğer yara iki farklı delik halinde ise zehirli bir sürüngen olabilir.

Sakın filmlerden esinlenip ısırığı emmeyin, üzerine buz koymayın. Isırığı hareketsiz tutun; zehrin yavaş hareket etmesi için ısırığı kalp hizasından aşağıda tutmak gerekir. Bandajlamayı düşünebilirsiniz; geniş bir kumaş bulun, kumaşı ısırığın üzerinden sarın ve sabit kalacak şekilde yara üzerinde tutun. Panzehir bulabileceğiniz en yakın yere en kısa zamanda ulaşın.

 

e Muafiyeti Antlaşması İmzalanan Ülkeler Şunlar:

Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Katar, Kamerun, Karadağ, Kırgızistan, Kolombiya, Kosova, Kosta Rika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, Singapur, St. Vincent-Grenadines, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tanzanya, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Ukrayna, Uruguay, Ürdün, Venezuela, Vatikan, Yemen.

Vize Muafiyeti Antlaşmasının son halini buraya tıklayarak Dış İşleri Bakanlığı'nın sitesinden de takip edebilirsiniz.

Pasaport Kontrolünde Konuşmalar Kaydediliyor

İstanbul'dan yurt dışına uçacaklar dikkat! Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde pasaport bankolarının tümü ses kayıt cihazlarıya donatıldı. Artık yolcular ve pasaport bankoları arasındaki tüm konuşmalar cihazlarla kaydedilecek. Gerekirse bu kayıtlar delil olarak kullanılacak ve yolcularla polisler arasındaki tartışmalarda kimin haklı olduğu ortaya çıkacak. Yolcular Pasaport işlemine başladığı anda ses kayıt sistemi devreye giriyor. (DHA)

 

Gezinizi Önceden Planlayın

Gezeceğiniz ülkenin gezi için uygun aylarını önceden araştırın.
Mümkünse ilk plânladığınızdan daha uzun süreli bir gezi programı hazırlayın. Hesapta olmayan aksaklıklar olabilir. Büyük şehirlere daha fazla zaman ayırın.
Görmek istediğiniz yerler için gerçekci bir günlük gezi programı hazırlayın. Herşeyi birden görmeye kalkmayın.
Kalın rehber kitapları yanınızda taşımak yerine, önemli sayfaların önceden fotokopilerini alın.
Gezi rehberlerinden, ucuz otellere, vize bilgilerine, uçak biletlerine, sıradışı yerel etkinliklere kadar pek çok faydalı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Uçak Bileti İçin

Shop & Miles gibi uçuş mili kazandıran kredi kartlarını tercih edin. Uzun vadede bedava bir uçak biletine sahip olabilirsiniz.
Aktarmalı uçuş yapacaksanız, ilk uçuşta olabilecek rötar ihtimalini hesaba katın.
Gideceğiniz yere gündüz varan uçakları tercih edin. Böylece olabilecek aksaklıkları gidermek (rötar, otel bulma gibi.) ve gezmek için vaktiniz olur.
Eğer, mil toplayıp vergiler hariç ücretsiz seyahat etmek isterseniz uçak şirketlerinin üç gruba bölündüğüne ve bir gruptaki şirketlerden kazandığınız millerin yalnız o gruptaki şirketler içerisinde kullanılabileceğini unutmayın. Havayolu şirketleri üç gruba aşağıdaki gibi dağılmıştır:

Sky Team: Aeroflot, Air France, China Southern, Kenya Airways, TAROM, Aero Mexico, Alİtalia, Czech Airlines, KLM, Vietnam Airlines, Air Europa, China Eastern, DELTA, Korean Air

One World: American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finn Air, IBERAi, Japan Airlines, Lan, Malev, Mexicana, Qantas, ROyal Jordanian

Star Aliance: AEGEAN, Adria, Air Canada, Air China, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Blue 1, bmi, Brussels Airlines, Continental Airlines, Croatia Airlines, Egypt Air, Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, S,ngapore Airlines, South African Airlines, Spanair, Swiss, TAM, Tap Portugal, THAI, Türk Havayolları, United, U.S. Airways

Pasaport

Vize işlemlerinize erken başlayın, böylece evraklarınızı tamamlamanız için vaktiniz olur. Bazı konsolosluklar  bir  ay sonraya randevu verebiliyor.
Yabancı ülkelere giriş için pasaportunuzun geçerlilik tarihinin bitmesine 6 aydan fazla bir süre  olmalıdır.

Bavul,  Çanta, Sırtçantası  Hazırlama

Mümkünse planladığınızdan daha az eşya ile yola çıkın. Otellerin çamaşır yıkama servisleri olduğunu unutmayın. Bavul yerine bir el çantası tercih edin. Böylece istediğiniz zaman eşyalarınıza ulaşabilir, hava alanında bagajınızın gelmesini beklemez, en önemlisi de yükünüz hafif olduğu için her zaman  rahat edebilirsiniz.Ancak uçak yolculuğu sırasında yanınıza alamayacağınız cisimleri hesaba katın.
Bel çantanızda bulunması gerekenler; tükenmez kalem, küçük fotoğraf makinası,  cep şehir haritası, pasaport, uçak bileti, cüzdanınız, selpak, gözlük ve not almak için ufak bir blok not.
Sert, ağır ve büyük  eşyalarınızı çantanızın en alt kısımına yerleştirin
Yanınızda bulunması gerekenler; pasaport fotokopileriniz, kredi kartı numaranız, alarmlı saat, sabun, diş fırçası, erkekler için traş takımı, bayanlar için pet, küçük bagaj yürüyüş için spor veya hafif ayakkabı (İçlerine çorap vs.. koyabilirsiniz), kirli çamaşırlarınız için bez torba, ince ve hafif giyisiler, kumaş pantalon (kot pantolon almayın, terletir, ağırdır ve kuruması vakit alır), gömlek, T-Shirt, iç çamaşırlar ve çoraplar, mont, kazak, şapka, mayo, güneş gözlüğü, lens,  yedek katlanabilir alışveriş çantası, plaj için su geçirmez para çantası ve  şort.
Hava alanları ve uçakların içi soğuk olabilir, giyiminizi ona göre ayarlayın.

Uçakta

Birden fazla terminali olan hava alanlarında, hangi terminali kullanacağınızı önceden öğrenin. Bazen terminaller arası uzun olabiliyor.(Yeşilköy - Sabiha Gökçen arası gibi.)
Bazı hava alanları uçağa binmeden alan vergisi almaktalar, hazırlıklı olun.
Uçuştan en az 2,5 saat önce hava alanında olun. Herhangib ir kaza ihtimalinde dahi uçağınıza yetişebilesiniz. Hava alanında check-in'i erken yaparsanız uçakta hoşunuza gidiyorsa cam kenarında oturma ve bavulunuzun sizin ile aynı uçağa yüklenme şansı fazlalaşır.
Check-in sırasında  manzaralı olan cam kenarında oturmayı tercih ettiğinizi belirtebilirsiniz.
Uçakda olabilecek kulak tıkanıklığını gidermek için esneyin ve yutkunun. Uzun uçuşlarda uçakta arada bir kalkıp yürüyün.
Çok uzun uçak yolculuklarında bol su için ve başarırsanız uyuyun. Saat farkından kaynaklanan yorgunluk ve dengesizlik (Jet Lag) yaşayabilirsiniz. Vardıkdan sonra yerel saate göre yaşamaya başlayın. Yani gündüz varırsanız sokaklarda dolaşın, uyumayın. Gece varırsanız uyuyun.

Konaklama Hakkında

Merkezi ve toplu taşıma araçlarına yakın konaklama yerlerini seçin.
Oteli yatmadan yatmaya kullanacağınız için pahalı olanları tercih etmeyin. Otellerin fazla bulunduğu bölgelerde pazarlık yapma şansınız vardır.
Internet veya hava alanlarındaki “bürolar”  vasıtası ile otel veya misafirhanelerden (guest house)  önceden rezervasyon yaparsanız elinizde yük ile otel otel dolaşmazsınız. Yalnız rezervasyonu sadece 1 veya 2 gün için yapın, Zaman içinde  daha ucuz ve kaliteli bir otel bulma şansınız olabilir.
Aynı otelde farklı tarzlarda odalar olabilir. Karar vermeden önce odayı görmek istediğinizi söyleyin ve bakın.
Otelden ayrılırken özel eşyalarınızı bırakmadığınızdan emin olmak için odanın içini ve dolapları   iyice kontrol edin.

 Sağlık

Gelişmekte olan  ülkelerde ağzı açık su içmeyin. Buz, dondurma, süt ve süt ürünleri, salata ve az pişmiş yiyeceklerden sakının. Kalabalık ve sürümü fazla olan mekanları tercih edin. İshal olursanız bol su için.
Peru, Bolivya,  Tibet gibi yüksek ülkelerde oksijen azlığından kaynaklanan aşırı yorgunluk veya denge kaybı olabilir. Vücudunuzun alışması için ara yükseklikteki  bir yerde bir  gün geçirin.Bol aspirin alıp kanınızı önceden sulandırın.

Güvenlik

Kalabalık yerlerde (Pazarlar, Metro, Otobüsler, Garlar gibi) kapkaç olaylarına karşı dikkatli olun.
Pasaportunuzun fotokopisi ve kredi kartı numaralarınızı ayrı bir yerde  muhafaza ediniz.
Cüzdanınızı arka pantalon cebinize koymayın. Bele bağlanan kemer şeklindeki çantalar kullanabilirsiniz. Turist olarak dikkat çekmemek için bel çantanızı teşhir etmeyin (Mesela bol bir T-Shirt ile saklayın)
Giyiminizin fazla dikkat çekmemesine özen gösterin. Mesela müslüman ülkelerin çoğunda şort giyilmez. Camiye şortla giremezsiniz.
Yüzerken çüzdanınızı kumsalda bırakmayın. Eğer çok güvendiğiniz birisi sahip çıkmazsa , su geçirmez küçük para çantalarını tavsiye ederiz.

Gezilerde Fotoğraf Çekilir

Çok fotoğraf çekinki iyi kare yakalama ihtimaliniz artsın.
Fotoğraflarda ışık çok önemlidir, ışığa karşı fotoğraf çekmemeye gayret edin.
Makinanız küçük ve kompakt olursa taşıması daha  kolay olur.
Tozlanmaya karşı sık sık merceklerinizi temizleyin.

 Ulaşım Üzerine

Metro, tren ve otobüs hatları için bir  harita ve kalma sürenize göre günlük veya haftalık pasolar alın.
Eğer taksimetre yoksa taksi şöförü ile ücret konusunda  hemfikir olmadan araca binmeyin. Taksi  ücretleri konusunda otelinizden önceden bilgi alın.Havaalanındaki şoförlere özellikle dikkat edin.
Toplu taşıma araçlarının olmadığı yerlerde, organize turlar yerine yürüyerek veya günlük araç kiralayarak gezin.
Otelinizin adresinin yazılı olduğu kartı  daima yanınızda bulundurun.
Yolda veya otelde tanıştığınız bir gezgin ile taksi ücretini paylaşabilirsiniz.
Şehirlerarası ulaşımda otobüs ile tren arasında tercih yapacaksanız treni (Ancak bazı trenler yavaş ve kalabalık olabilir) tercih edin. Trende yanınıza yiyecek ve içecek alın. Rezervasyonunuzu birkaç gün önceden yapmayı unutmayın.

Gezerken Dikkat

Hediyelik eşya alırken değişik yerlerden fiyatları kontrol etmeden satın almayın.
Kredi kartı ile alışverişte imzalamadan önce makbuzdaki rakamları kontrol edin. Kredi kartınızı daima  takip edin ki  kopyalamasınlar.
Turistin bol olduğu yerlerde dolandırıcılar da bol olabilmektedir. Size müzenin kapalı olduğunu, kiraladığınız arabanın bozulduğunu söyleyen insanlar gerçekte size birşey satmaya çalışabilirler. Bir şekilde oradan ve onlardan  uzaklaşın.
Müze ve parklar açılış veya kapanış saatleri sırasında  daha sakin olurlar. Böylece vaktiniz kuyruklarda geçmez.
Müzelerin açık olduğu saat ve günleri, halk günlerini, birden fazla müzede geçerli pass biletleri önceden araştırın.
Budist ve Hindu tapınaklarına ayakkabı veya çorapla girmenize katiyen müsaade edilmez. Galoş bulundurun.(Ona da bazen izin veriliyor)
Yemekte baharattan hoşlanmıyorsanız ısmarlarken “No spicy” diye uyarın. Özellikle Uzakdoğu’da ve Hindistan’da  kırmızı renkli bol acılı yemeklere dikkat.
Yerel kitapçılardaki kitap, kartpostal ve dergiler ile ücretsiz güncel bilgiye ulaşabilirsiniz.
Internet kafeleri veya oteldeki bilgisayarları  kullanarak ülkeniz ile haberleşebilirsiniz.
Kaçırmak istemediğiniz bir gösteri için bilet kalmadığını öğrenirseniz. Gösteriden bir  saat önce gişeye gidin ve iade edilen biletler için kuyrukta bekleyerek şanşınızı deneyin.(Özellikle New York'ta bu amaçla bir gişe grubu var)
Her gün  unutmadan anılarınızı yazın ki, hem siz ileri tarihlerle karıştırmayın hem de  sonradan başkaları da sizin tecrübelerinizden faydalanabilsin.

Az Para Harcayarak Gezebilmek İçin

Gezmek için mutlaka çok fazla para harcamanıza gerek yok. Üstelik bunun dünyada giderek artan bir seyahat trendi olduğunu biliyor muydunuz? İşte hesaplı seyahatin ipuçları:

Hostelbookers ve hostelworld gibi internet siteleri çok işinize yarayabilir. Hatta ücretsiz misafir ağırlamak isteyen gönüllülerin üye olduğu couchsurfing sitelerine de göz atabilirsiniz.
Hesaplı seyahatin uzmanları yolculuğunuz sırasında iletişime açık olmanızı öneriyor. Çünkü bazen "Yakınlarda güzel ve ucuz bir lokanta var mı?" sorusunun karşılığında hiç beklemediğiniz kadar iyi bir mekân keşfedebilirsiniz.
Zorunda kalmadıkça toplu taşımadan vazgeçmemekte fayda var. Bunun için öncelikle mümkün olduğu kadar az eşya ile yola çıkmayı öğrenmek gerekli.
Sokak lezzetleri ya da küçük dükkânlar sizi hiç beklemediğiniz kadar memnun edebilir.
 

Kaynak: gezginler.org

 

Share Share Editor: nihavend | Posted: 2013/07/03 | Views: 6746

Comments

8 + 8 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor