Batıya Doğru Akan Nehir (Belgesel)

Medeniyetlerin anlatılmamış hikâyesi... Ufuk açıcı bir çalışma... Başbakanlık Türk Tanıtma Fonu'nun destek verdiği, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nin (MEDAM) katkılarıyla hayata geçirilen yapım, modern dünyanın oluşumunun hiç anlatılmamış hikâyesidir. Medeniyetin dünyaya yayılışı için yepyeni bir bakış açısı... İnsanlığın Göbeklitepe'deki başlangıçlarından Çatalhöyük'teki tarımın ortaya çıkışına, Mezopotamya'daki ilk şehir ve krallıklara... Dinî inanışların doğuşundan tek Tanrı inancına... ...

Uygarlığın akışını takip etmeye kaynağından, Orta Doğu'dan başlıyoruz. Binlerce yıldır dünyanın ekonomik, bilimsel ve kültürel merkezi olan olağanüstü bir yer... Fikirlerin ve yeniliklerin özgürce el değiştirdiği; Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki en önemli köprü olan, bin yılı aşkın bir süre bu bölgeye hükmetmiş bir imparatorluk kuran Türklerin başarılarını takip ediyoruz. Doğu'da Hindistan'dan Batı'da İspanya'ya kadar 16 ülkede çekilen, ünlü uzmanlar, harika mekânlar ve eşsiz bilgilerle dolu 20 bölümden oluşan bir dizi... Antik dünyadan modern dünyaya destansı bir yolculuk...

 

  1. Batiya Dogru Akan Nehir 1. Bolum
  2. Batiya Dogru Akan Nehir 2. Bolum
  3. Batiya Dogru Akan Nehir 3. Bolum 
  4. Batiya Dogru Akan Nehir 4. Bolum 
  5. Batiya Dogru Akan Nehir 5. Bolum
  6. Batiya Dogru Akan Nehir 6. Bolum
  7. Batiya Dogru Akan Nehir 7. Bolum
  8. Batiya Dogru Akan Nehir 8. Bolum
  9. Batiya Dogru Akan Nehir 9. Bolum
  10. Batiya Dogru Akan Nehir 10. Bolum
  11. Batiya Dogru Akan Nehir 11. Bolum
  12. Batiya Dogru Akan Nehir 12. Bolum
  13. Batiya Dogru Akan Nehir 13. Bolum
  14. Batiya Dogru Akan Nehir 14. Bolum
  15. Batiya Dogru Akan Nehir 15. Bolum
  16. Batiya Dogru Akan Nehir 16. Bolum
  17. Batiya Dogru Akan Nehir 17. Bolum
  18. Batiya Dogru Akan Nehir 18. Bolum
  19. Batiya Dogru Akan Nehir 20. Bolum

Medeniyetler İttifakı Felsefesinin geliştirilmesine değerli katkıları olan bir bilim adamı Prof. Dr. Bekir Karlıağa ile bir ropörtaj ...

Prof. Dr. Bekir Karlıağa Kimdir?

Başbakan Baş Danışmanı, Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü’dür. Prof. Dr. Karlığa, aynı zamanda, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin (MEDAM) de Kurucu Başkanı’dır. Uzun yıllar değişik üniversitelerde İslam Felsefesi, Karşılaştırmalı Felsefe ve Medeniyet Tarihi dersleri okutmuştur.

Batıya Doğru Akan Nehir Belgeseli düşüncesi nasıl doğdu?

Böyle bir belgesel hazırlama düşüncesi bende öteden beri mevcuttu. ABD’de yaşanan 11 Eylül olayları İslam ve Müslüman algısı üzerinde olumsuz düşüncelere yol açtı. Bilgisizlik ve ön yargıların doğurduğu bu yanlış değerlendirmeler ne yazık ki bugün de devam ediyor. Bu durum önceden de aklımda olan bu belgeseli hazırlama yolundaki kararlılığımızı arttırdı. İstişarelere başladık, yüzlerce görüşme yaptık ve sonuçta yirmi bölümlük bir belgesel yaparak bu algıya makul bir yanıt verme fikri oluştu.

Batıya Doğru Akan Nehir adı nasıl doğdu?

Tarihin bağrından çıkıp bugüne gelen ve günceli yakalayan bir belgesel çalışması gerçekleştirdik. Geçmişten günümüze doğru gelen bir akış planı takip ettiğimiz için de nehir metaforunu kullandık. Medeniyetin sürekli yenilenen bir bütün olarak değerlendirilmesi vurgusuyla hareket ettik. Rönesans’a kadar Doğu’dan Batı’ya doğru akan nehir, Rönesans’tan itibaren Batı’dan Doğu’ya doğru akmaya başladı. Ancak nehirlerin akış yönünün, yatağının zamanla değişebileceğini de unutmamak gerekir.

Prodüksiyonda nasıl ilerlediniz?

Küresel bir yapım oluşturmayı çok önemsedik. Başka dünyaların, farklı görüşlerin ve bakış açılarının seslendirildiği bir prodüksiyon meydana getirdik. Yapımda Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi ve California Üniversitesi’nden uzman ekipler görev aldı. Roma dizisinin de yapımcısı olan John Milius’un sanat danışmanlığında çalışıldı.

Belgesel içeriğinin genel yapısını nasıl belirlediniz?

Doğu-Batı karşılaştırması yapan, objektif ve meseleyi başlangıcından alıp bugüne kadar getiren bir belgesel içeriği belirledik. Çıkış noktamız, Türkiye’nin onlarca medeniyete ev sahipliği yapan zengin bir kültür mirasına sahip olmasıydı. Medeniyetimizi ve onun evrensel medeniyet içindeki yeri ile bu evrensel medeniyetin seyrini anlatan bir içerik akışı hazırladık.

Çalışmalarda nasıl bir yol izlediniz?

Her alanda uzman bilimsel danışmanlarla çalıştık. Danışmanların hepsiyle uzun kayıtlar gerçekleştirdik. Dünyanın çok farklı noktalarından iki yüz bilim, sanat ve devlet adamı ile görüşmeler yaptık. Avrupa, Amerika, Çin, Hindistan gibi farklı coğrafyalardan düşün, sanat ve bilim insanlarına daha fazla yer vermeye gayret ettik.

Din – medeniyet ilişkisini belgeselde nasıl işlediniz?
Medeniyet gelişiminde temel lokomotiflerden birisi de din olgusudur. Belgeselde vahiy ve insan aklının ortaya koyduğu eserler arasındaki ilişkiyi sergiledik. Hz.İbrahim vahyi, Büyük İskender ise aklı temsil etmektedir.

Belgesel hakkında

Belgesel doğuda Hindistan’dan batıda İspanya’ya kadar 16 ülkeden ünlü uzmanlar, ilginç mekânlar ve zengin bilgilerle dolu 20 bölümden oluşuyor. Belgeselin İngilizce, Türkçe, Arapça, Fransızca ve Almanca edisyonları mevcut.

Kaynak: http://www.turkishairlines.com

Share Share Editor: asmer | Posted: 2013/05/31 | Views: 7763

Comments

8 + 4 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor