Cilt Kanseri Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Cilt kanserleri özellikle erkeklerde en sık rastlanan kanser tipidir. Ülkemizde cilt kanserlerinin sıklığıyla ilgili sağlıklı istatistik veriler yoktur. Cilt 3 tabakadan meydana gelmiştir.

  • Epidermis
  • Dermis
  • Subcutis

Epidermis cildin en üst tabakasıdır. Vücudu dış etkenlerden korur. Su, elektrolit ve ısı kaybını önler. Ortadaki dermis katının hemen üstünde bazal hücreler dizisi,onun da üstünde dikensi hücreler de denen skuamöz hücreler, daha yüzeyde ise granüllü hücrelerin arasında yer alan ve melanosit denen hücreler bulunur. Melanositlerden melanin pigmenti sentezi yapılır. Bu pigment diğer epidermis hücrelerine de geçerek derinin normal rengini verir.

Dermis epidermisin altındadır. Kıl follikülleri, ter ve yağ bezleri,damarlar, sinirler bu kattadır. Subcutis deri altı yağ dokusudur.

Cilt Kanseri Riski Taşıyan Kişiler

Cilt kanserinin esas nedeni genellikle güneşten gelen ultraviole ışınlarıdır.Mor ötesi ışın veren elektrik lambaları ve bronzlaştırıcı suni ışık kaynaklarıda cilt kanserlerine neden olabilir.Ultraviole ışınlarına karşı dünyayı koruyan ozon tabakasının incelmesinin de cilt kanserlerinde ciddi bir artışa neden olduğu bilinen bir gerçektir.

En çok risk altında olanlar.

  • Açık tenliler,
  • Ciltlerinde kolayca çillenme olanlar,
  • Çok fazla sayıda - beni - olanlar ve bunların değişik şekil ve boyutta olması,
  • Ailesinde cilt kanseri bulunanlar,
  • Açık havada çalışmak ve eğlenmek için çok fazla zaman geçirenler,
  • Ekvatora yakın, yüksek rakımlı veya yıl boyunca şiddetli güneş ışığına maruz kalanlar. Bunların dışında,
  • Herhangi bir sebeple radyoaktif ışın tedavisi (radyoterapi) uygulamaları
  • Uzun yıllar iyileşmeden kalan açık yaralar,
  • Katran, zift, arsenik vs. gibi kimyasal karsinojen maddelere kronik şekilde maruz kalma,
  • Kronik mikrotravmalara maruz kalma gibi nedenlerle de deri kanserleri gelişebilir.

Kanser Öncesi Deri Bulguları

Aktinik keratozlar özellikle güneş ışınlarına aşırı maruz kalmış açık tenli kişilerin yüz, el sırtı ve kollarında rastlanılan küçük üzerleri pullu lekelerdir. Tedavi edilmezlerde deri kanserine dönebilir. Eğer erken evrede yakalanırsa buz tedavisi ile çıkartılabilir, kemoterapi ilaçları içeren krem veya losyonlar kullanılabilir, kimyasal peeling işlemi, dermabrasyon,laser tedavisi veya klasik cerrahi ile tedavi edilebilir. Güneşten koruyucular aktinik keratoz gelişimini engellerler.

Kanserleşebilen  Başka Cilt Tümörü Var mıdır?

Bilinmesi gereken ve sık görülen iki cilt tümörü benler ve keratozlardır. Benler, yoğun pigmentli cilt hücrelerinin kümeleşmesinden oluşur. Bazen ciltten kabarık şekilde, bazen ciltle aynı seviyededir. Bazen doğuştan beri vardır. Bazen de sonradan çıkabilir. Bir çoğunun tehlikesi olmamasına rağmen doğuştan beri var olan geniş ve kıllı dev benler ile değişik renklerde ve sınırları net olarak seçilemeyen benler malign melanomaya dönüşme riski taşırlar.

Benler;

  •  Kozmetik nedenlerle,
  • Giysi ve takılarla sürekli tahriş oluyorlarsa,
  • Malign melanomaya dönüşme ihtimalleri nedeniyle cerrahi olarak çıkarılırlar.


Solar veya aktinik keratozlar ise üzerleri pürtüklü veya pullu, kahverengi veya
kırmızı renkte yamalar şeklinde görülen cHt tümörleridir. Genellikle cHdin güneşe maruz kalan bölgelerinde görülürler. Bunların kansere dönüşme ihtimalleri vardır. Kansere dönüşme belirtileri gösterenler cerrahi olarak çıkarılmalıdırlar.

Deri Kanseri Tipleri:

Üç tip deri kanseri bulunmaktadır.

Bazal Hücreli Karsinoma

Bu kanser tipi genellikle deride küçük etli kabarıklık şeklinde sıklıkla yüz, boyun ve el sırtlarında ortaya çıkar. Ara sıra gövdede kırmızı yama tarzı alanlar şeklinde görülebilir. Daha sıklıkla açık tenli kişilerde görülür. Bu kansere yakalanan kişiler açık tenli ve renkli gözlüdür ve güneş yanığına eğilimlidir. Bu tümörler hızlı yayılmazl. 1-2 cm boyutuna ulaşmaları için aylar yıllar gerekir. Tedavi edilmezse; kanserli alan kanamaya başlar, üzeri kabuklanır. Zaman zaman iyileşip, zaman zaman tekrarlama özelliği gösterir. Bu kanser tipi nadiren metastaz (diğer organlara sıçrama) yapmasına rağmen, derinin altındaki kemiğe yayılabilir ve kanserli dokunun yakınındaki dokuları harap edebilir.

Squamöz Hücreli Karsinoma

Bu deri kanseri deri de kabarıklıklar veya kırmızı kabuklu yaralar şeklinde ortaya çıkabilir. Squamöz hücreli Karsinoma açık tenli kişilerde en sık görülen ikinci kanser türüdür.Tipik olarak kulak, yüz, dudak ve ağızda görülür. Nadiren esmer kişilerde de görülebilir. Büyük kitleler oluşturabilir. Bazal hücreli karsinomanın tersine diğer organlara yayılabilir. Erken yakalandığında tedavi oranı yüksektir. Bazal hücreli karsinoma ve Squamöz hücreli karsinomada tedavi başarısı % 95 dir.

Melanom

Bütün deri kanserleri içinde en öldürücü olanıdır. Bazal hücreli ve squamöz hücreli karsinoma da olduğu gibi melanomda da erken tanı tedavi şansını arttırır.

Melanom melanin denen pigmenti (deriye rengini veren madde) üreten melanosit dediğimiz hücrelerde başlar. Melanin derimizin rengini verir ve güneşten kısmi olarak korur. Melanom hücreleri melanin üretmeye devam eder ve bu nedenle kanser alanı kahverengi veya siyahtır.Fakat melanom beyaz ve kırmızı da olabilir.

Melanom yayılma özelliği gösterdiğinden muhakkak tedavi edilmelidir. Melanom dikkat çekmeden hızla büyüyebilir. Genellikle bir ben olarak veya kahve renkli bir benin üzerinde veya yakınında ortaya çıkar. Vücudunuzdaki benlerin yerleşimi ve şeklinden haberdar olmalısınız ki, bunlar üzerinde olan değişiklikleri ve yeni ben çıkışını fark edebilesiniz. Yapabileceğiniz en önemli adım benlerinizde herhangi bir değişiklik saptadığınızda hemen bir Dermatoloji uzmanına muayene olmanızdır. Bu sayede derinizdeki melanom tedavi edilebilir aşamada iken yakalanmış olur. Aşırı güneşe maruz kalmaktan, özellikle güneş yanıklarından kaçınma açık tenli kişilerde melanomdan korunmanın en iyi yoludur. Melanomun kalıtsal özelliği de vardır. Ailesinde melanom olan kişilerin riski daha fazladır. Sıra dışı beni olanlar, çok sayıda beni olanlar melanom açısından yüksek riske sahiptir.

Koyu renkli tene sahip olmak melanoma olma riskini ortadan kaldırmaz. Esmer kişilerde de özellikle avuç içi, ayak tabanı, tırnak yatağı ve ağızda melanoma gelişebilir.

Melanom şüphesi oluşturabilecek bulgular: kabuklanma, kanama, sızıntı, üzerinde kabarma, etrafındaki deriye doğru çıkıntı gösterme, kaşıntı, hassasiyet ve ağrı hissedilmesidir.

Aşağıdaki videoda melanom ile ilgili uyarıcı bilgiler ve erken teşhis için yapılması gerekenler  bizzat  melanoma yakalanan hastalar tarafından anlatılmaktadır.

Cilt Kanserlerine Nasıl Tanı Konulur?

Deri biyopsisi kanserin tanısını koydurur. Erken tanı ve cerrahi tedavi şansını arttırır.
Dermatoloji uzmanları kanseri erken yakalayabilmek için kişisel cilt muayenesinin önemine dikkat çekmektedir.
Derinizdeki çiller, benler ve koyu renkli alanları büyüklük, şekil ve renk değişikliği açısından gözlemleyin. Herhangi bir değişiklik saptadığınızda Dermatoloji Uzmanına başvurunuz.  

Melanoma ait Bulgular

Asimetri - Benin bir tarafının diğer tarafından farklı olması. Benin ortasından hayali bir çizgi çiziniz. Benin her iki yanı aynı büyüklük ve aynı şekilde mi? Melanomda genellikle asimetri vardır.

Sınır Düzensizliği - Melanomun sınırı veya kenarı genellikle pürüzlü, çentikli veya bulanıktır.

Renk - İyi huylu benler herhangi bir renkte olabilir, fakat genellikle tek renklidir. Melanom ise sıklıkla birden fazla rengi içinde barındırır.

Büyüklük - İyi huylu benler küçük kalırken melanom büyümeye devam eder. Genellikle 6 milimetreden büyüktür çaptadır.

Kendinizin yapacağı periyodik muayene melanom ve diğer deri kanserlerinden korunmak için en güçlü silahtır. Melanom ancak erken yakalandığında tedavi edilebilir. Aşağıda belirtilen sırayı takip ederek hiç bir yeri atlamadan tüm deri muayenenizi kendiniz yapabilirsiniz. Kendi deri muayenenizi yapmak için bir boy bir de el aynasına ve ışıklı bir odaya ihtiyacınız vardır.

Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır

Tedavi kanserin tipine, büyüme evresine, yerleşim yerine göre değişmektedir.

Eğer kanser küçük ise işlem ayaktan, lokal anestezi altında kolayca yapılabilir. Bu küçük ve az tehlikeli tiplerde kazıma (küretaj) veya elektrik akımı ile kanser hücrelerini yoketme (dessikasyon) işlemleri de yapılabilir. Ancak bu metodların tedavi açısından güvenilirliği az, iz bırakma ve deformasyon yapma ihtimalleri fazladır.

Kanser büyükse, lenf nodlarına veya vücudun başka bir bölgesine yayılmış sa büyük cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.
Cilt kanserlerinde muhtemel diğer tedavi seçenekleri kriyoterapi (kanser hücrelerinin dondurularak tahrip edilmesi), radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi (antikanser ilaçların verilmesi)'dir.

Tedaviye başlamadan önce bu yöntemleri doktorunuzla beraber değerlendirmeli ve aşağıdaki sorulara cevaplar aramalısınız.

  • Tümörün yok edilmesi açısından hangi tedavi yöntemi daha güvenlidir?
  • Hangi seçenek size daha uygundur?
  • Sizdeki kanser tipi için ne kadar etkilidir?
  • Olası riskleri ve yan etkileri nelerdir?
  • Beklediğiniz fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar ne kadar elde edilebilir?

Nüksedebilir mi? Nüksetmesi engellenebilir mi?

Cilt kanserleri nüksedebilir. Ancak nüks riskini azaltmak veya ortaya çıkabilecek nüksün riskini azaltmak mümkündür. Bunun için: 

  • Doktorunuzun çağırdığı kontrollere düzenli olarak uyunuz.
  • Yaz aylarında özellikle de saat 11.00-15.00 arası saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçınınız. Ultraviole ışınlarının su ve buluttan geçip, kum ve kardan yansıyabileceğini unutmayınız.
  • Dışarda uzun süre kalmanız gerekiyorsa geniş kenarlı şapkalar ve uzun kollu elbiseler giyiniz.
  • Açıkta kalan cilt bölümleri için en az 15 güneş koruma faktörlü kremler kullanınız.
  • Yüzdükten ve terledikten sonra da düzenli aralıklarla bu kremleri kullanmaya devam ediniz.
  • Son olarak cildinizi düzenli olarak siz de muayene ediniz. Eğer herhangi bir şüpheniz varsa en kısa sürede plastik cerrahınıza başvurunuz.

Kaynak :
bütünhastaneler.com
ciltkanseriyim.com

İlgili Konular:

Share Share Editor: asmer | Posted: 2011/12/31 | Views: 229974

Comments

18 + 3 =
yasemin 02/10/2014 19:45:33
Benim tenim oldukca acik renkli asiri derece sarisinim ve gunes hafif tenimle temas et cildim yaniyo canim aciyo o zaman elimi yuzume dokunduramiyorm sizce nedir bide cevap vermiyosunuz ayip yni lutfen sorulari cevaplayin:-) :-P
murat can akyüz 01/02/2014 17:33:05
Merhaba cildimde özellikle yüzümde çok sayıda ben var çoğu küçük. Benler 100 den fazla büyüklü küçüklü benlerim var. Kanser riskim nedir ?
Name 12/18/2013 16:27:07
muhammet ali barina saydın mı lan
Özge övelek 09/10/2013 23:58:12
benım bogazımda  kahverengı bı ben vardı tam bosluk kısmında yutkundugum onunla cok oynadım sanırım kanama yapıyor sizce tehlıkesı varmı kanser belirtisi olabılırmı cevap verirseniz sevinirm
Ali 08/26/2013 20:46:04
Benim Bu aylarda Avuc İcimde Heyecanlandıgımda bazen durduk yerde avcumun icinde beyaz Beyaz küçük lekeler oluşuyor ağrı vb olmuyor Ama Korkum var bazen kızarıyor
muhammet ali barinal 07/29/2013 16:48:36
aranızda doktur varmı la :D sanırım kanserimolm b en gögsümde 100-110 dene kahverengi üzeri pullu sivilce gibi kabaran ama acımayan ben cıktı kırmızı benlerim felanda var kansermiyim olma riskim nedir
razıye dınckan 07/23/2013 23:35:44
ellerimin ustunde temre gibi yaralarım var fakat temre degil diyor doktorum ben korkuyorum kanser ola bilırmi bana bir bilgi verin doktorlardan yardım bekliyorum ilgi gosteren doktora tesekkur ederim  saygılar
bennu 06/20/2013 16:00:00
benim normal bi benim vardi bir aydir buyumeye uzerine degdikce acimaya basladi uzeri kabuklandi kabuk dokuldu kanamaya basladi ne yapmam lazim. 22yasinda bayanim tiroid kanserim
dilek 05/14/2013 10:44:10
merhaba benim kalça kemiğimin üzerinde kahverengi bir leke oluştu ve büyüyo sizce ne olabilir
fadimana 05/09/2013 17:25:10
abimin kafasında bir ben meydana geldi ve biz bu beni aldırdık biyopsiden gelen sonuç kanser oldugu yönünde.bu kanse çabuk tedavi olurmu tedavisi ne kadar sürer pahalı bi tedavimidir bide yüzde yüz sonuç verirmi
beyza 02/27/2013 13:33:58
benim babamın yüzünde kırmızı şeyler çıktı kanser olabilirmi ?
semra 02/11/2013 21:19:27
bazal hücreli karsinomanın tedavi yüzdesini verebiliyor musunuz?Bu tür cilt kanseri tipi başka şekle dönüşüp kanserin başka bir türü haline dönüşebilir mi?saygılar.
Özkan 02/08/2013 11:30:49
Erkeklik organımın etrafında 3 tane ben cıktı biri biraz buyuk sızce ne olabilir. Saygılarla
irem 01/29/2013 12:42:07
benim boynumda bir yara gibi döküntü var bu döküntü diğer tarafa da attı. yara rengi kırmızı ve arada kanıyor. 2 yıldır var  şimdi ellerimde de var sizce ne olabilir?
asmer 12/30/2012 11:10:34
Uzaktan hastalara bir müdahalemiz olamaz. Keşke daha fazla yardımcı olabilseydik. Siz lütfen doktorunuza güvenin. Tıp bu konuda gün geçtikçe ilerliyor. Lütfen doktorunuza ve iyileşeceğiniz dair umudunuzu kaybetmeyin.
asmer 12/30/2012 11:07:36
Ela hanım merhaba
Öncelikle çok geçmiş olsun. Bu blogtaki bilgiler çeşitli güvenilir kaynaklardan derlenmiş ve bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için sadece bilgi niteliğinde hazırlanmıştır.
ela 12/29/2012 21:28:22
slm neden bana cevap yazmiyorlar anladim ??? biri bana anlata bilirmi??
baran 12/29/2012 17:42:05
bunu kım yapdıysa allah raziiii olsun abla weya abi tesekkurler
ela 12/27/2012 11:45:49
efudix surdukten sonra cok kizardi doktorum korktu belki basal carcinom olabilir diye bir biopt aldi ama birsey cikmadi efudix butun aktenis keratozlari yok etmisti biopt temiz 2 yildir tedavi olmadim ama buyuyor!
ela 12/27/2012 11:41:16
aktiniz keretoz gozume yakin bulundu efudix krem kulandim simdi sanki buyuyor horlandada yasiyorum burda son care cerrahi yontem ama goz kapaga hasar verecek korkum ondan ne yapa bilirim? doktora cerahi yontemle karsi!!!
yelda 10/09/2012 22:20:47
siyah ben cçıktı doktora gittim cilt kanseri oldğunu belirtti, cilt kanseri tedavi edilir mi? yoksa... cevabınızı beklyorumayrıntılı yardımcı olursanız sevinirim hangi hastaneye gitceğimi de şaşırdım şimdiden teşekkürler
asmer 08/29/2012 09:57:36
Bir sağlık kuruluşuna gidip testlerini yaptırabilirsiniz. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi cilt kanserinde de büyük önem taşıyor.  
Ayrıca; kontrolden geçip yersiz kuşkulardan kurtulmuş olursunuz.
tuana ebrar 08/09/2012 11:20:02
benim annemde çok ben war kanser riski olmasından çok korkuyoruz
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor