Pepee ve Şarkıları

Bugünlerde çocukların, hatta büyüklerin dilinden düşürmediği bir çizgi film kahramanı var. Sosyal paylaşım sitelerinde sürekli ondan bahsediliyor, videoları milyonlarca kez tıklanıyor. Giydiği elbiseler, söylediği şarkılar ve yaptığı danslar gündemde. Kahramanın adı Pepee. Adı sizi yanıltmasın; o özbeöz Türk. Hatta Türkiye'nin ilk çizgi film kahramanı. TRT Çocuk ekranlarında yayınlanan Pepee, neredeyse ailemizin bir ferdi haline geldi. Dedesi, ninesi, kardeşi Bebe, halk dansları, hocası Zulu ve arkadaşı Şila da...

Pepee 4-6 yaş grubu çocuklara öncelikli olarak seslenen bunun yanı sıra 3-9 yaş aralığındaki  çocuklarımıza hitap eden bir karakter. İşte büyük küçük herkesin dilinden düşürmediği Pepee şarkılarından bir kaç örnek .

Pepee Çizgi Film Bölümleri:

  1. Pepee - Bisikletten Düşüyor 
  2. Pepee - Annesine Çiçek Alıyor 
  3. Pepee - Bebeye Tuvaletini Yapmayı Öğretiyor
  4. Pepee - Büyük Küçük Şarkıları
  5. Pepee - Pepee ve Şila Halk Oyunu Oynuyor ve Halay Çekiyor
  6. Pepee - Pepee'nin Hüdaydası
  7. Pepee - Pepee'nin 5 Sürprizi Var
  8. Pepee - Bebe Tuvaletini Söylemeyi Öğreniyor
  9. Pepee - Benim Annem, Güzel Annem 
  10. Pepee - Etrafındaki Sarıları Bul Oyunu
  11. Pepee - Hangisi Büyük, Hangisi Küçük
  12. Pepee - Pepee Ağlıyor
  13. Pepee - Trakya Karşılaması Öğreniyor
  14. Pepee - Kırmızı Arıyor 
  15. Pepee - Maymuşla Tanışıyor
  16. Pepee - Saklambaç Oynuyor 
  17. Pepee - Zeybek Öğreniyor 
  18. Pepee - 10 20 30 40 50 
  19. Pepee - İp Atlamayı Öğreniyor
  20. Pepee - Mavileri Arıyor 
  21. Pepee - Bebe İle Oynuyor 
  22. Pepee - Soğuk Sıcak Şarkısı 
  23. Pepee - Dokunup Anlıyor
  24. Pepee - Elimizdekilerin Kıymetini Bilmeliyiz
  25. Pepee - Bebenin Doğumgünü 
  26. Pepee - Banyo Yapıyor 
  27. Pepee - Bencillik Kötü Birşey
  28. Pepee - Zulu'nun Doğum Günü Halayı
  29. Pepee - Horon Oynuyor - Çayelinden öteye
  30. Pepee - Bana, Beni Sevdiğini Söyle

Pepee Şarkıları:

  1. Pepee - İki ekmek Aldım
  2. Pepee - Uğur Böceği Şarkısı
  3. Pepee - Soğuk Sıcak Şarkısı
  4. Pepee - Dagınık Düzenli
  5. Pepee - İnsan Sevdiğini Hiç Üzer mi
  6. Pepee - Çişimiz Tuvalette
  7. Pepee - 5 Duyu Organımız Var
  8. Pepee - Annem Şarkısı
  9. Pepee - Çok Üzülüyor Şarkısı
  10. Pepee - Pepee Ninni Şarkısı
  11. Pepee - Pepee ve Şila Halay Çekiyor
  12. Pepee - Babam Şarkısı
  13. Pepee - Saklambaç Oynuyor

Ek Liste

  1. Annem Canım Annem
  2. Ilgaz Anadolunun Sen Yüce Bir Dağısın
  3. İnsan Sevdiğini Hiç Üzer mi?
  4. Pepee'nin Kırmızıları Çoğalıyor
  5. Pepee Çok Ağlıyor
  6. Pepee Yaralandı
  7. 12 Pepe Şarkısı

pepee

Her bölümü merakla beklenen Pepee'nin ortaya çıkmasında ve bu denli sevilmesinde, küçüklüğünden beri 'Neden bizim bir çizgi film kahramanımız yok?' sorusuyla büyüyen küçük bir kız çocuğunun düşleri var. O küçük kız çocuğu, tiyatro sahnesinden ve televizyon ekranından tanıdığımız Ayşe Şule Bilgiç. Nam-ı diğer Pepee'nin akıl hocası Şuşu. Bilgiç, senaryosundan şarkı sözlerine, kıyafetlerinden işlenen konulara kadar Pepee'nin her şeyiyle ilgileniyor. Bir anlamda onun gerçek annesi. Çocukluğundan beri içinde kalan 'bir Türk çizgi film kahramanı' düşünü, Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu'nu kurarak gerçekleştirdi. Onun bu yoldaki en büyük destekçisi ise eşi sanatçı Kıraç.

Halk dansları hocası, Kıraç'ın babası

Pepee'nin bütün kıyafetlerinde nazar boncuğu var. Nedeni Ayşe Şule Bilgiç'in bu sevimli karakteri içselleştirmesi. "Ben kendi kızıma takıyorsam neden Pepee de takmasın? Ben ona çocuğum gözüyle bakıyorum. Pepee benim ikinci çocuğum. Bu karakteri herkesin sevmesinin sebebi Pepee'nin bizden olması."

Pepee'nin en sevilen yönlerinden biri de Zulu'dan öğrendiği halk oyunlarını oynaması. Aslında bu da Ayşe Şule Bilgiç'in çocukken içinde kalan bir ukde. İlkokuldayken halk oyunlarına katılmak istemiş. Ancak pahalı olduğu için ailesi onu gönderememiş. "Müzikler ve giydikleri kıyafetler çok hoşuma giderdi. Ben de giyseydim, oynasaydım diye içimde ciddi bir ukde vardı. Pepee'de yerel ve bizden bir şey koymak istediğimde aklıma bunlar geldi. Bir de çocuk eşittir oyun demek. Bunlar bizim oyunlarımız. Çocuklara bugüne kadar ecnebinin oyunlarını süper deyip öğretmişiz, kendi oyunlarımızı tarihsel, mistik geçmişte kalmış gibi lanse ettik." diyor Bilgiç. Pepee'nin halk dansları hocası Zulu ama asıl işin ardında Kıraç'ın emekli ilkokul öğretmeni ve halk dansları eğitmeni babası var. Zulu'nun danslarını önce o yapıyor. Onlar kaydedilip sonra karakterlere uygulanıyor.

Bebe'yi Iraz seslendiriyor

Kıraç'ın babası demişken... Pepee aslında tam bir aile projesi. Dış ses Şuşu'nun, Ayşe Şule Bilgiç olduğunu söylemiştik. Müzikler Kıraç'a ait. Pepee'yi Bilgiç'in yeğeni Yağız Alp Şimşek seslendiriyor. Bebe'yi seslendiren ise Kıraç ve Bilgiç'in 2,5 yaşındaki kızları Iraz'dan başkası değil. Bunun sebebi ekibin dublaja ayıracak bir bütçesinin olmayışı. Yalnız iki çocuk da dublajı bir oyun olarak görüyor ve hadi dublaj oynamaya gidelim, deyip koşarak stüdyoya giriyor. Iraz ve Yağız Alp, Ayşe Şule Bilgiç için aynı zamanda güzel bir fokus grubu. Pepee'yi ilk onlara izlettiriyor. Onlarda ters tepen bir şeyi revize edip düzeltiyorlar. Sadece onlar değil, başka izleyici grupları da var. Beraber çalıştıkları üç anaokulu bulunuyor. Ayrıca akademik bir danışma kurulu da var. Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin ve ekibi ile Konya Selçuk Üniversitesi'ndeki uzman pedagoglarla çalışılıyor. Ayrıca TRT'nin pedagojik ekibi de bölümleri izleyip değerlendiriyor.

Pepee ile ilgili bir başka merak konusu da onun köylü olup olmadığı. Çünkü yeşillikler içinde bir yerde yaşıyor. "Hepimiz köylüyüz ve köylü olmak ayıp değil." diye söze başlayan Ayşe Şule Bilgiç, köylülükten öte bu görüntüde idealize bir hayat olduğuna dikkat çekiyor: "O yaş grubunun ihtiyacı olan şey sadelik ve huzur. Biz bu yaş grubuna dünyada sorun olduğunu söylemiyoruz. Siz 3 yaşına kadar çocuğa dünyanın çok güzel bir yer olduğunu söylerseniz zihni açılır. Kavrayabilen, yorum yapabilen bir zihni olur. Şiddet ve kargaşa verildiğinde zihin kapanır ve hayatı algılayamaz."

 (ALİ PEKTAŞ   Röportajı - 20.11.2011)

Kaynak: zaman.com.tr

Pepee Hakkında Bilgi

Pepee, bir Türk çizgi dizisi ve dizinin kahramanı olan çizgi karakterin adı.

Pepee okul öncesi yaş grubu için, özel olarak tasarlanmış, Türkiye' nin ilk çizgi film projesidir. 2008 yılında ilk yapımına başlanan senedir Türkiye'nin en çok izlenen çocuk kanalı TRT Çocuk'ta yayınlanmakta ve tüm yeni bölüm yayınları reyting rekorları kırmaktadır.
Pepee, Eskişehir’de Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu tarafından hazırlanmakta ve 3-6 yaş grubunu hedefleyen bir yapım. TRT Çocuk kanalında yayınlanmaktadır. Senaryosu; oyuncu Ayşe Şule Bilgiç’e, müzikleri anadolu rock şarkıcısı Kıraç’a aittir.
Pepee karakteri, konuşma zorluğu çeken 4 yaşında bir erkek çocuktur ve karakterin ismi Anadolu’da konuşma zorluğu çeken insanlara takılan “pepe” sözünden gelir.Pepee, çizgi film ilerleyen bölümlerinde konuşma güçlüğünü aşar ve düzgün konuşmaya başlar[2].Ayrıca çizgi filmde kardeşini çok sever.

Çizgi filmin diğer kahramanları arasında Pepee’nin annesi, babası, dedesi, ninesi, kız kardeşi Bebe, arkadaşları Zulu, Maymuş, Zuku ve Şila adında bir kuzeni vardır.

Karakterler

Ana madde: Pepee karakterleri listesi
Pepee : Akıllı,tatlı ve haylaz bir çocuk.
Şuşu : Dizide görünmeyen, olayları anlatan ve karakterlerle konuşan kişidir.
Şila : Pepee'nin en yakın arkadaşı ve kuzeni.
Zulu : Pepee'nin en yakın arkadaşı. Pepee ve Şila onunla birçok şey öğreniyor ve yöresel dansları oynuyor.
Maymuş : Pepee'nin maymun arkadaşı.
Bebe : Pepee'nin küçük kız kardeşi.
Annee : Pepee ve Bebe'nin annesi.
Babaa : Pepee ve Bebe'nin babası.
Dede : Pepee , Bebe , Şila , Eke'nin dedesi.
Nine : Pepee , Bebe , Şila , Eke'nin ninesi.
Köpüş : Pepee'nin köpeği.
Kaliş : Resmi çizen kalemin adı
Eke : Şila'nın küçük erkek kardeşi
Teyze : Şila ve Eke'nin annesi , Pepee ve Bebe'nin teyzesi
Enişte : Şila ve Eke'nin babası , Pepee ve Bebe'nin eniştesi

Kaynak: wikipedia

Share Share Editor: asmer | Posted: 2012/07/16 | Views: 24363

Comments

16 + 8 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor