5 Soru 1 Yazar
5 soru 1 yazar adlı köşemizin ilk konuğu İzmirli Yazar Elif Hanımdı. Berlinde yaşayan bir anaokulu öğretmeni bir anne. Yazarımızla internet üzerinden bir sohbet / röportaj gerçekleştirdik. Nezaketi, hoş sohbeti ve bize ayırdığı vakit için çok teşekkür ederiz.
” İnsan paylaşınca çoğalır veyahut insan paylaştıkça biraz teselli bulur acılarına “
Her Fotoğrafın Bir Öyküsü Vardır – Elif Güleryüz Çağlar
Kanguru Yayınevi / 128 syf.
Bu kitabı oluştururken, yayımlatırken özünde tek amaç taşıdım. Annemden kalan acılarımı paylaşmak, içimde biriken zehri ve hüznü biraz olsun, azaltmak ve hayat tecrübelerimi oğluma miras bırakmaktı. Umduğumdan fazlasına ulaşıyorum sanki herşey yolunu buluyor.
1- Kitap yazmaya karar verişiniz nasıl gerçekleşti ? İlk defa ” ben yazar olacağım ” sözünü ne zaman söylediniz ?
Çocukluk yıllarımdan beri hep yazdım. Annem bunu farketmiş olacak ki, 11 yaşlarında iken bana kompozisyon dersleri aldırtmıştı. Önce edebiyat derslerinde aldığım notlarım ile yazma yeteneğimin karşılığını gördüm.
Sonra senelerce şiir yazdım kendi kendime. Şiirlerim, Almanya’ya taşınınca mektuplara dönüştü. Çoğunlukla kendi kendime yazıp sakladım duygularımı. Çevremde yazdıklarımı okuyan kişilerin desteği ile kendimin farkına vardım aslında.
Hiç “ben yazar olacağım” demedim. Bir gün kitap çıkartacağıma ihtimal vermemiştim. Şimdi anlıyorum ki, ne az şans verirmiş bazen insan kendisine.
2- Kitabınızı yazmanız ne kadar sürdü ve esin kaynağınız kim oldu ?
Kitabım için birikimim hazırdı. Kişisel İnstagram sayfamda paylaştığım yazıların bir bölümünü bir araya topladım. Kâh fotoğraflardan esinlendim, kâh fotoğrafları dillendirdim.
Kitabımdaki öykülerin çoğu anneme olan sevgim, anılarım ve hasretime dairdir.
3- Oluşturduğunuz karakterlerinizin hayatla/ gerçekle bağlantısı nedir ?
Kitaptaki karakterler okuyan kişilere ait aslında. Benim annem, benim oğlum ama belki sizin kalp kırgınlığınız, ötekinin hasretleri, bir diğerinin düşünüp söyleyemedikleri gibi bir çok insanı harmanlamaya çalıştım istemsiz olarak.
Her bir öyküde farklı duygular var ve belki aynı kapıya çıkıyor hepsi ayrı surette. Yani oluşturduğum karakterlerin hepsi gerçek diyebilirim.
4- Düşüncelerinizi onca kişiyle paylaşmak nasıl bir duygu ?
Henüz gerçekliğini idrak edemediğim duygular içerisindeyim. Evvela; kendimle, sonra çok yakınlarımla ve yavaş yavaş İnstagram’da paylaştım duygularımı ve yazılarımı. Baktım ki yazdıkça özgürleşiyorum.
Baktım ki yazdıkça kendi içimden çıkıp başka hayatlardan enstantaneler derleyebiliyorum. Yazmak ve paylaşmak bana kendimle yüzleşmeyi öğretti.
Yazılarımın çoğu birkaç dakika içinde oluşuyor ve ben onları başkası yazmış gibi şaşırarak, çoğu zaman gözyaşları içinde tekrar tekrar okuyorum.
5- Yazar olmaya hevesli kişilere yön verici / yol gösterici bir öneriniz var mı ? Bu sizi yazarken motive eden birşey de olabilir..
Oğluma yazıp biriktirdiğim günlüklerim var. Hamilelik haberini aldığım günden beri duygularımı yazdığım..Bir de beni asıl ateşleyen olay; annem melek olup gittiğinde bana bıraktığı tarif defterinde ki küçük notlar, mektuplar, kartlar…
Annem gittikten sonra bir daha hiç soramadım çocukluğuma dair sorular..Ben gidersem bir gün oğlum günlüklerimi ve kitabımı eline alır, soracağı soruların cevabını arar diye, düşündüm. Bundan daha güzel bir miras bırakamazdım ona..
Aslında, yazar olunmaz sanırım..Herkes yazar olmak zorunda da değil aslında..Bana resim yap derseniz, tutar bir Cin Ali çizerim, ressam olamam. Şarkı söylemeye kalksam kaçacak yer ararsınız, herkes şarkıcı olamaz, yani durum bu. Ama herkesin bir yeteneği vardır. Önemli olan bunu keşfetmek, kendini bastırmamak..Hiçbir şey için geç değildir, bunu da bilmek gerekir.
Yazar diyemiyorum henüz kendime, yolun çok başındayım ama “yazarım” ben..
Eklemek istediğim bir nokta daha var:
2016 Eylül’ünde İclal Aydın (tiyatro/dizi oyuncusu; sunucu) ile tanışma fırsatım oldu. O gün bana “hayallerimizi ertelemememiz gerektiğini” söylemişti.
Ve ben de onun bu küçük sözüyle yola koyuldum. Kaderimiz bazen domina taşları gibidir. Birini itersiniz, diğerlerine dokunur. O da bana kuvvet verdi.
Yaptığımız röportajı, kitabın özetiyle beraber yayımlamam da sorun var mı ?
Olmaz tabi ki…Açık gönüllülükle söylüyorum, kitabı yayımlatmada kesinlikle kâr amacı gütmedim. Zaten tanınan bir yazar olmadığım için giderini kendim karşıladım.
Maddi bir beklentim ya da tanınmak için bir amacım olmadı. Sadece şunu bildim ki, insan paylaşınca çoğalır veyahut insan paylaştıkça biraz teselli bulur acılarına.
10.5.2017